Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Η εγκυμοσύνη απο τη σύλληψη

Η εγκυμοσύνη είναι μια εποχή που καμιά γυναίκα δεν θα ξεχάσει ποτέ και θα τη θυμάται με νοσταλγία , ακόμη και αν πέρασε κάποιες δυσκολίες.

Η κύηση είναι ένα ταξίδι στο όνειρο, αλλά πρέπει να έχει γίνει μια σωστή προετοιμασία όπως σε κάθε ταξίδι.

Η εγκυμοσύνη φέρνει κάποιες αλλαγές στο σώμα και από τις πρώτες εβδομάδες υπάρχει αύξηση του μεγέθους των μαστών με τάση έως και πόνο, παρατηρείται υπερχρωματισμός των θηλών και του δέρματος στη μέση γραμμή, κάτω απο τον ομφαλό, αλλά και στα χείλη του αιδοίου.

Η όρεξη άλλοτε αυξάνεται και άλλοτε μειώνεται, ενώ κάποιες μέλλουσες μαμάδες βασανίζονται από ναυτία και εμέτους, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

Η κύηση, υπολογίζοντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου διαρκεί 40 εβδομάδες μέχρι τη γέννηση, ή 38 εβδομάδες από την ημέρα της σύλληψης.

Άν θέλετε να υπολογίσετε σχετικά εύκολα πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ) προσθέτετε στην τελευταία περίοδο (ΤΕΡ) 1 χρόνο, αφαιρείτε 3 μήνες και προσθέτετε 10 ημέρες.Πχ. ΤΕΡ 10/10/2020 σύν 1 χρόνο =10/10/20121 μείον 3 μήνες= 10/07/2021, σύν 10 ημέρες ΠΗΤ= 20/07/2021.

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της, το αργότερο 7-10 ημέρες μετά την πρώτη χαμένη περίοδο, άσχετα εάν υπάρχει θετικό ή αρνητικό τέστ κυήσεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέστ αίματος (b HCG), θετικοποιείται 10 ημέρες μετά την σύλληψη, δηλαδή πριν καν υπάρξει "καθυστέρηση" και αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο διάγνωσης.

Από την πρώτη στιγμή πρέπει η έγκυος να αρχίσει να παίρνει κάποιο σκεύασμα φυλλικού οξέος , με τη συνιστώμενη δοσολογία να είναι 400 μg έως 5 mgr.

Ο διακολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος (TVS), εμφανίζει με σαφήνεια τον ενδομήτριο σάκκο κυήσεως και τη θετική καρδιακή λειτουργία, την 6η εβδομάδα της κύησης και είναι η καλύτερη μέθοδος να ελεγχθεί μια αρχόμενη κύηση.

Όταν διασφαλισθεί ότι υπάρχει ενδομήτρια κύηση, πρέπει να γίνει πλήρης προγεννητικός έλεγχος, ενώ ο υπερηχογραφικός έλεγχος συνεχίζεται τακτικά, αφού τις πρώτες 9 εβδομάδες ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος.

Powered by /idcs.gr>