Θεραπείες και αντιμετώπιση αλλοιώσεων που προκαλούνται απο τον HPV
To μεγαλύτερο ποσοστό από τις χαμηλού βαθμού βλάβες της περιοχής τραχήλου μήτρας ( LGSIL, CIN1), υποχωρούν αυτόματα και χωρίς θεραπεία, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση. Συνήθως οι βαρειές δυσπλασίες τραχήλου μήτρας CIN3 (HG SIL) οδηγούν, όχι πάντοτε όμως, σε διηθητικό καρκίνο σε ποσοστό 12-30% περίπου.
Οι ήπιες δυσπλασίες αιδοίου χρήζουν απλής παρακολούθησης, αλλά οι βαρειές δυσπλασίες αιδοίου ( VIN ) στις μέρες μας εμφανίζονται όλο και πιό πολύ και ειδικά σε νέες γυναίκες γύρω στα 30.
Στην κονδυλωμάτωση εφαρμόζονται τοπικά ειδικές κρέμες όπως imiquimod, podofylotoxin, catechine. Επίσης χρησιμοποιούνται συσκευές κρυοπηξίας, διαθερμίας ή και σύγχρονες συσκευές θερμοκαυτηρίασης με ραδιοκύματα ενώ οι συσκευές LASER CO2 για εξάχνωση έχουν άριστα αποτελέσματα.
Στις επιβεβαιωμένες ήπιες δυσπλαστικές βλάβες (LGSIL), πρέπει να γίνεται μόνον παρακολούθηση ή απλή LASER εξάχνωση και μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, όταν η κολποσκόπηση δεν είναι ικανοποιητική, κάτι που αφορά κυρίως μεγαλύτερες γυναίκες, εφαρμόζουμε επεμβατικές τεχνικές .
Σε βαρειές δυσπλαστικές βλάβες του τραχήλου μήτρας (HGSIL) ακολουθείται συνήθως αφαιρετική θεραπεία με LASER/LLETZ/LEEP, αλλά oι θεραπείες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται με μεγάλη προσοχή, διότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητα, με την έννοια της αύξησης των ποσοστών προωρότητας στους τοκετούς, όταν αφαιρείται μεγαλύτερο τμήμα τραχήλου.
Για το λόγο αυτό σε άτοκες κάτω των 30 ετών, ακόμη και σε περιπτώσεις CIN2, εφαρμόζουμε ειδικούς αλγόριθμους για να επιλέξουμε εκείνες που έχουν πραγματική ανάγκη θεραπείας.
Όταν έχουμε βαρειά βλάβη αιδοίου VIN, ιστολογικά επιβεβαιωμένη, (παλιότερη γνωστή σαν HGVIN, VIN3), πρέπει να παρέμβουμε θεραπευτικά με LASER CO2, ή εφαρμόζουμε για τουλάχιστον 4 μήνες τοπικά αλοιφή Imiquimod. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με εκτομή της τοπικής βλάβης, πλαστική αιδοίου, και στη συνέχεια παρακολούθηση, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής, ειδικά σε πολυεστιακές εντοπίσεις.
Στις βαρειές βλάβες κόλπου (HGVAIN) και μετά από ιστολογική επιβεβαίωση, χρησιμοποιείται η εξάχνωση με μηχανήματα LASER CO2 με πολύ καλά αποτελέσματα ή χειρουργικές τεχνικές.
Η διακοπή του καπνίσματος, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Α, τα προβιοτικά που μεταβάλουν τη χλωρίδα του κόλπου προς το "φυσιολογικότερο", η καλή άμυνα του οργανισμού και η χρήση αντιοξειδωτικών παραγόντων και αλοιφών με βάση τον κουρκουμά ή τη γλυκύριζα, συμβάλλουν στην υποχώρηση των ήδη υφιστάμενων, συνήθως ήπιων, βλαβών.
Μέτρα προστασίας
Το προφυλακτικό προστατεύει σε ποσοστό 70% περίπου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά παρέχει μέτρια σχετικά προστασία όσον αφορά τη μετάδοση του ιού HPV. Σε περίπτωση όμως που έχει γίνει ήδη θεραπεία προστατεύει από τις υποτροπές.
Γενικά συνιστάται η χρήση του όπως και η τήρηση των κανόνων υγιεινής (όχι χρήση κοινών εσωρούχων, πετσετών κλπ)
Τι γίνεται όμως με τους άνδρες ερωτικούς συντρόφους
Όσοι έχουν εμφανή κονδυλώματα πρέπει να θεραπεύονται με τις γνωστές μεθόδους, αλλά και όσοι δεν έχουν κλινική εμφανή εικόνα, υπάρχει πιθανότητα να είναι μολυσμένοι και να μεταδίδουν τη μόλυνση εφόσον η σύντροφος τους πάσχει, αλλά γενικά ο κίνδυνος να μολυνθεί μιά γυναίκα από μολυσμένο ερωτικό σύντροφο είναι μεγαλύτερη από ότι ο άνδρας, προφανώς λόγω της διαφορετικής ανατομικής δομής του επιθήλιου του κόλπου σε σχέση με την πόσθη του άνδρα.
Ο έλεγχος στον άνδρα, όπου η παρουσία του ιού ανιχνεύεται τόσο στην ουρήθρα όσο και στον προστάτη, είναι εφικτός με ειδικές μεθόδους λήψης του δείγματος, ή με ανάλυση του σπέρματος για παρουσία τοι ιού HPV, αλλά θεραπεία συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις κονδυλωματωδών αλλοιώσεων ή δυσπλασίας- νεοπλασίας πέους.