Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Πρόληψη

Η ετήσια γυναικολογική εξέταση πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι το άλφα και το ωμέγα της προστασίας μιας γυναίκας, διότι κατά τη γυναικολογική εξέταση εξετάζονται όλα τα όργανα της γυναίκας, το αιδοίο, ο κόλπος, η μήτρα, οι ωοθήκες και βέβαια οι μαστοί.

Όσον αφορά την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αυτή διακρίνεται στην πρωτογενή πρόληψη που είναι ο εμβολιασμός και δευτερογενή που είναι ο τακτικός έλεγχος με την γυναικολογική εξέταση και το σύγχρονο συνδυαστικό τέστ Παπανικολάου (υγρής φάσης-Thin prep), σε συνδυασμό με το HPV test (co-testing).

Σε χώρες που έχει εφαρμοσθεί, εδώ και χρόνια, συστηματικά και οργανωμένα η δευτερογενής πρόληψη με το παπ τέστ, ακόμη και με το συμβατικό (παραδοσιακό) pap, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και οι θάνατοι έχουν φθάσει σε εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς στο γενικό πληθυσμό.

Τα προγράμματα του HPV εμβολιασμού έχουν ως πρωταρχικό στόχο τα παιδιά στην προεφηβική ηλικία, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Αυτά τα παιδιά προσεγγίζονται είτε στα πλαίσια του σχολικού εμβολιασμού είτε στα πλαίσια του παιδιατρικού ιατρείου. Ο σχολικός εμβολιασμός υιοθετήθηκε αρχικά από την Αυστραλία και ακολούθησαν πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στις 10 Ιουνίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο Gardasil 9 και καλύπτει 9 τύπους ιού HPV , τους 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 δηλαδή τους πλέον καρκινογόνους, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και από τα στελέχη 6, 11 που προκαλούν τα κονδυλώματα. Στη χώρα μας κυκλοφορεί από το 2017.

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε ηλικίες 12 έως 15 ετών σε δύο δόσεις εντός εξαμήνου, ενώ από τα 15 έως τα 18 χορηγούνται 3 δόσεις, η δεύτερη 2 μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη 4 μήνες μετά τη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος καλύπτεται από τα ταμεία.

Το προφυλακτικό αυτό εμβόλιο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τους επίσημους οργανισμούς φαρμάκων της Ευρώπης και Η.Π.Α. Πρόσφατα το Αμερικανικό FDA εξέδωσε οδηγία για χορήγηση του εμβολίου έως τα 45.

Τονίζουμε ότι το εμβόλιο είναι προφυλακτικό και όχι θεραπευτικό και δεν προστατεύει όσες έχουν ήδη μολυνθεί και νοσήσει από προκαρκινική βλάβη ή καρκίνο, που σχετίζεται με την παρουσία αυτών των ιών.

Η πλήρης περίληψη του σχεδίου διαχείρισης του εμβολίου διατίθεται στον δικτυακό τόπο του Οργανισμού, στη διεύθυνση : ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European public assessment reports

Powered by /idcs.gr>