Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Καρκινογένεση και προδιαθεσικοί παράγοντες

Όλες όσες μολύνονται απο τον HPV θα πάθουν καρκίνο τραχήλου μήτρας;

Όχι βέβαια. Ένα ποσοστό πολύ λιγότερο από το 1% (περίπου μία στις χίλιες ) όσων γυναικών έχουν μολυνθεί από τον ιό, θα πάθει τελικά καρκίνο τραχήλου μήτρας και βέβαια εφόσον δεν αντιμετωπισθεί η προκαρκινική βλάβη που πάντοτε προηγείται .

Αξίζει να τονίσουμε ότι από όσες γυναίκες έπαθαν καρκίνο τραχήλου μήτρας το 99.7% είχε μολυνθεί από τον HPV όπως και μεγάλο ποσοστό όσων έχουν καρκίνο κόλπου, αιδοίου, πρωκτού αλλά και στοματοφάρυγγα. Συμπερασματικά άν και ο καρκίνος τραχήλου οφείλεται στον HPV, ελάχιστες από όσες μολυνθούν θα νοσήσουν τελικά, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο οργανισμός "καθαρίζει" τη μόλυνση, ειδικά όταν πρόκειται για νέες κοπέλες.

Η σημασία της ανακάλυψης του ιού HPV έδωσε σε αυτόν που τον απομόνωσε στο εργαστήριο, τον δρα ZUR HAUSEN το βραβείο NOBEL.

Η αναπαραγωγή του ιού γίνεται μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα και συνήθως η απλή - επισωματική - μόλυνση εξαφανίζεται χωρίς καμία θεραπεία (αυτοκάθαρση), μιά διαδικασία που όμως μπορεί να διαρκέσει έως και 36 μήνες. Η αυτοκάθαρση (clearance) είναι συνάρτηση του τύπου του ιού και της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν όμως η λοίμωξη παραμείνει χρόνια και γίνει ενεργός- ενσωματωμένη, δηλαδή το DNA του ιού HPV ενσωματωθεί στο DNA του κυττάρου ξενιστή, τότε δημιουργείται η βαρεία δυσπλαστική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει στην καρκινογένεση.

Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκινογένεση είναι εκείνες που δεν έχουν εμβολιασθεί, πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και δεν ελέγχονται γυναικολογικά.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η έναρξη των ερωτικών επαφών σε μικρή ηλικία που μόλις έχει έρθει η περίοδος, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η μη χρήση προφυλακτικού, οι λοιμώξεις με χλαμύδια, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Powered by /idcs.gr>