Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Ιστορία της HPV λοίμωξης

Η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων (HPV, Human Papilloma Virus) ή κονδυλωμάτων είναι γνωστή από τα χρόνια της αρχαιότητας και σαν πάθηση περιγράφεται σε Ελληνικά και Ρωμαϊκά κείμενα, ενώ πρόσφατα έχει ανιχνευθεί με τη χρήση μοριακών τεχνικών η παρουσία του ιού σε Αιγυπτιακή μούμια.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV έχει αποδειχθεί ότι συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος και περισσότερο από το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έχει έρθει κάποια στιγμή σε επαφή μαζί του. Υπάρχουν πολλά είδη και μεταλλάξεις του ιού, ίσως άνω των 200, αλλά οι συχνότεροι τύποι είναι περίπου 40 και προσβάλλουν τους βλεννογόνους του γεννητικού συστήματος, τον πρωκτό ,το πέος, το στοματοφάρυγγα και το δέρμα.

Τι προκαλούν συνήθως

Οι ιοί αυτοί διαχωρίζονται σε χαμηλού κινδύνου που συνήθως προκαλούν καλοήθους τύπου παθήσεις όπως τα κονδυλώματα οι μυρμηγκιές ή τα θηλώματα και σε υψηλού κινδύνου που ενέχονται για σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι οι σοβαρές ενδοεπιθηλιακές βλάβες των γεννητικών οργάνων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινογένεση τραχήλου μήτρας, πρωκτού, αιδοίου, κόλπου αλλά και πέους σπανιότερα. Σήμερα ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στοματοφάρυγγα αλλά και οισοφάγου.

Powered by /idcs.gr>