Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Σεξουαλικότητα και οργασμός

Πολλές φορές οι γυναίκες μιλάνε με το σύντροφο ή τις φίλες τους θέματα που αφορούν το σέξ με μεγάλη δυσκολία, οπότε με το γυναικολόγο τους έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν, με μεγαλύτερη άνεση.

Αν και θέματα "ταμπού", όπως αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό γίνει λιγότερο δύσκολα, πολλές γυναίκες αγνοούν πώς λειτουργεί το σώμα τους στην ερωτική συνεύρεση και τον οργασμό, ενώ όταν νοιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά, διστάζουν να απευθυνθούν στον ειδικό.

Ο σεξουαλικός ερεθισμός (excitement) δημιουργείται όταν υπάρχει οπτική ή σωματική επαφή με το αντικείμενο του πόθου και τότε παρατηρείται αύξηση της αιμάτωσης των αγγείων του κόλπου και της κλειτορίδας, τα κολπικά υγρά γίνονται περισσότερα και η γυναίκα νοιώθει "υγρή", αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, οι σφύξεις αλλά και η θερμοκρασία του σώματος, ενώ υπάρχει εφίδρωση. Οι μύες του κόλπου και της κλειτορίδος συσπώνται, ενώ όσον αφορά τον κόλπο, προκαλείται στένωση στο εξωτερικό του τμήμα και ταυτόχρονα χαλάρωση στο εσωτερικό του.

Όταν ο ερεθισμός κορυφωθεί, η γυναίκα φθάνει στον οργασμό, στον οποίο καθοριστικό ρόλο παίζει η κλειτορίδα. Ο οργασμός χαρακτηρίζεται από ρυθμικές συσπάσεις του κόλπου, αλλά και του σφιγκτήρα του πρωκτού και δημιουργείται το γνωστό αίσθημα της έντονης ηδονής.

Στη συνέχεια οι συσπάσεις ελαττώνονται σε διάρκεια, ένταση και συχνότητα με τελικό αποτέλεσμα μια βαθειά χαλάρωση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες, τονίζοντας ότι τα ανδρογόνα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τη libido, δηλαδή τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας, μιά άλλη ορμόνη η ντοπαμίνη προκαλεί την έλξη και τη ρομαντική διάθεση κι τέλος η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται μετά τον οργασμό είναι εκείνη που δημιουργεί αισθήματα αγάπης, συντροφικότητας και συναισθηματική προσέγγιση. Βέβαια η κανονική έκκριση των οιστρογόνων και των υπόλοιπων ορμονών, όπως της προγεστερόνης, της προλακτίνης αλλά και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, μαζί με την ψυχική διάθεση, είναι απαραίτητα συστατικά της ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας.

Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και της συχνότητας των επαφών, αλλά πολλές φορές αυξάνεται η ερωτική επιθυμία της μέλλουσας μαμάς και ο σύντροφος δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί, άν και το σέξ δεν απαγορεύεται στις περισσότερες φάσεις μιας εγκυμοσύνης. Η σεξουαλική διάθεση επηρεάζεται κατά τη γαλουχία, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η μεγάλη καταπόνηση του γυναικείου σώματος.

Μετά την εμμηνόπαυση, επίσης, παρατηρείται, πτώση της σεξουαλικής διάθεσης και δραστηριότητας που αποδίδεται τόσο σε οργανικά αίτια (πτώση οιστρογόνων και τεστοστερόνης, ατροφία του κόλπου), άν και στη σημερινή εποχή το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο συχνό, ίσως γιατί η σύγχρονη ιατρική έχει δυνατότητες να κάνει τη γυναίκα να νοιώθει ψυχικά και σωματικά νεότερη και πιό ενεργητική.

Powered by /idcs.gr>