Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος και οι διαταραχές του.

Ο κύκλος της γυναίκας έχει 3 φάσεις, την παραγωγική, την ωορρηξία και την εκκριτική φάση. Οι πρώτες ημέρες της παραγωγικής φάσης χαρακτηρίζονται από την "περίοδο". Στις τρείς αυτές φάσεις αυτές συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές και το ενδομήτριο προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν κατά την ωορρηξία, που συνήθως συμβαίνει την 14η μέρα σε ένα κύκλο 28 ημερών, το ωάριο που απελευθερώνεται απο την ωοθήκη, δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο δηλαδή η εσωτερική επένδυση της μήτρας αποκολλάται καί ακολουθεί η περίοδος.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, ο οποίος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα μιας περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της επόμενης περιόδου, δεν είναι ο ίδιος για κάθε γυναίκα. Η εμμηνόρροια μπορεί να εμφανιστεί κάθε 21 έως 35 ημέρες, συνήθως όμως κάθε 28 ημέρες, και διαρκεί τρείς έως επτά ημέρες. Τά πρώτα χρόνια μετά την εμμηναρχή, οι κύκλοι είναι ακατάστατοι. Η περίοδος μπορεί να έχει λιγότερο ή περισσότερο αίμα, να είναι κάπως επώδυνη ή και χωρίς καθόλου πόνο

Η χρήση αντισυλληπτικών και οι ενδομήτριες συσκευές τύπου σπιράλ, (IUDs), αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του κύκλου με τα αντισυλληπτικά να περιορίζουν την ποσότητα του αίματος της περιόδου.

Κοντά στην εμμηνόπαυση,δηλαδή στην κλιμακτήριο, ο κύκλος μπορεί να γίνει και πάλι ακανόνιστος. Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας κατά εμμηνόπαυση είναι υπαρκτός, κάθε απρόβλεπτη και ακανόνιστη αιμορραγία πρέπει να ελέγχεται.

Οι ανωμαλίες του κύκλου, με συχνότερες την αμηνόρροια (απουσία περιόδου), τη μηνορραγία (μεγάλη ποσότητα περιόδου), τη μητρορραγία (αιμορραγία εκτός περιόδου), ή τη συχνομηνόρροια (όταν έρχεται πολύ συχνά η περίοδος), μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχουμε αμηνόρροια .Ο θηλασμός συνήθως καθυστερεί την επανέναρξη της εμμήνου ρύσεως μετά την εγκυμοσύνη, έως και στο 40% των λεχωίδων.

Η υπερβολική άσκηση, οι διατροφικές διαταραχές - όπως η νευρική ανορεξία - η υπερβολική απώλεια βάρους, οι συχνές αλλαγές τόπου διαμονής με διαφορετικό κλίμα και υψόμετρο και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιφέρουν διαταραχές επίσης.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO), μπορεί να έχουν ακανόνιστες περιόδους και μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω ανωορρηκτικών κύκλων.

Στην πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, σταματάει η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών και οι γυναίκες μπορεί να έχουν ακανόνιστες ή περιστασιακές περιόδους για χρόνια, ή ακόμη και πλήρη αμηνόρροια..

Διάφορες ορμονικές διαταραχές από τα επινεφρίδια, την υπόφυση και το θυρεοειδή, μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές στον κύκλο.Τα ινομυώματα της μήτρας προκαλούν μηνομητρορραγίες, ενώ οι ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να είναι η αιτία μιάς μεσοκυκλικής αιμόρροιας, που όμως μπορεί να παρατηρηθεί και κατά την ωορρηξία.

Powered by /idcs.gr>