Μαιευτική και γυναικολογική μονάδα υγείας
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 2111600

Δυσπαρεύνεια

Δυσπαρεύνεια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).

Δυσπαρεύνεια ονομάζεται ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να είναι από ήπιος έως και πολύ έντονος. Μπορεί να οφείλεται των έσω ή έξω γεννητικών οργάνων, χωρίς να αποκλείονται και τα ψυχοσωματικά αίτια. Η γυναίκα κατά την επαφή νοιώθει τσούξιμο, κάψιμο, σύσπαση ή έχει αίσθημα ανοιχτής πληγής. Κατά τον οργασμό που συνυπάρχει σύσπαση των μυών της περιοχής του αιδοίου του κόλπου και του πρωκτού, το αίσθημα του πόνου γίνεται εντονότερο, κάτι που πολλές φορές κάνει τη γυναίκα να αποφεύγει συστηματικά την επαφή. Οι αναισθητικές αλοιφές, τα ειδικά σκευάσματα με κορτικοειδή, τα λιπαντικά με χαμομήλι και γλυκογόνο, οι ασκήσεις για να χαλαρώσουν οι πυελικοί μύες αλλά και η αλλαγή της θέσης κατά την επαφή μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση, ενώ κάποια ήπια αντικαταθλιπτικά έχουν θέση στη θεραπευτική προσέγγιση, εφόσον δεν υπάρχει σαφής παθολογική κατάσταση. Σε ειδικές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη όταν ο κόλπος είναι ξηρός και γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι τα "προκαταρτικά" στάδια . Στην εμμηνόπαυση η περιοχή γίνεται ξηρή επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και δημιουργείται ατροφική κολπίτιδα, όπως και κατά τη διάρκεια του θηλασμού που επίσης τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά. Η λήψη αντιισταμινικών μπορεί να προκαλέσει μικρή, προσωρινή ξηρότητα του κόλπο

Η αυξημένη ευαισθησία του αιδοίου ( vestibulitis) είναι η συνηθέστερη αιτία επιφανειακού πόνου και χρειάζεται ειδική θεραπεία, ενώ δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαγνωσθεί.

Πόνο προκαλεί η φλεγμονή στην περιοχή των χειλέων, όπως ο έρπητας και φλεγμονές του κόλπου ή των βαρθολινείων αδένων, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι τραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως και μια αλλεργική αντίδραση σε σερβιέτες και ταμπόν ή και σε προφυλακτικά. Η ενδομητρίτιδα, η εξαρτηματίτιδα η ενδομητρίωση, οι όγκοι και οι κύστεις των ωοθηκών, οι συμφύσεις μετά από λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, αποτελούν επίσης αιτίες κοιλιακού πόνου κατά την επαφή.

Powered by /idcs.gr>